Spara pengar på bilen

En bil är praktiskt att ha tillgång till, men bilen kan samtidigt vara en riktig pengaslukare. Här kommer några tips på hur man kan minska kostnaderna. Förhoppningsvis hittar du något som passar just din situation.

Att köpa bil

  • Om du ska låna pengar till din bil så ska du först och främst lägga tid och energi på att hitta det billigaste billånet. Det bästa är om du jämför billån för att hitta den lägsta räntan innan du ansöker om lånet.
    bil
  • Generellt sett får man göra en avvägning mellan köpepris och förväntade reparationskostnader när man köper bil. En ny bil brukar vara dyrare i inköp, men ha få reparationskostnader under sina första år i bruk – särskilt om den kommer med utförliga garantier och diverse rättigheter enligt konsumentköplagen. En äldre bil kan vara billigare i inköp, men risken för att dyrbara reparationsbehov ska dyka upp framöver ökar och det kan vara svårare att hitta någon bilförsäljare som är villig att ge några garantier.
    Vad som är bäst ur ekonomisk synvinkel beror på personliga faktorer. Är du bra på att meka med bilar själv eller måste du lämna in bilen till bilverkstaden för att åtgärda även små problem? Kan du tänka dig att köpa en lite enklare bil istället för ett vrålåk om det innebär att du kan köpa en bil som är ny eller nästan ny? Hur pass bra är du på att bedöma en begagnad bils skick inför ett köp? Skulle det orsaka total kaos i din vardag, och kanske även din ekonomi, om bilen blev stående några dagar hos bilmekanikern för att något gått sönder?
  • Rost är en av bilens huvudfiender, så det kan löna sig att ta en titt på olika tester som visar olika bilars rostbenägenhet. Gott om tester och information finns tillgänglig online.
  • Innan du väljer vilken bil du ska köpa, kontrollera vad olika alternativ kostar i form av skatter och försäkringar. Dessa faktorer varierar rejält.

Bilförsäkring

  • Om du redan har köpt en bil innebär det inte att du måste nöja dig med att betala vad försäkringen kostar hos ditt nuvarande försäkringsbolag. Jämför olika försäkringsbolag med varandra och ta gärna kontakt med kundtjänst för flera olika bolag för att se om du kan förhandla dig till ett bra pris. Ibland kan man få ned totalkostnaden rejält genom att ha alla sina försäkringar (bilförsäkring, hemförsäkring, barnförsäkring, etc) hos samma försäkringsbolag och ibland är det tvärt om bäst att sprida ut sina försäkringar över flera försäkringsgivare.
  • Fråga försäkringsbolagen om vad du som kund kan göra för att få ned kostnaden för bilförsäkringen. Exempel på faktorer som kan spela in är godkänt billarm, rattkrycka, garageplats, stöldskyddsmärkning och brandsläckare.

Ekonomisk körning

  • bil 2Kör med rätt lufttryck i däcken, eftersom det minskar bränsleförbrukningen.
  • Ha inte takbox monterad när du inte använder den. Takboxen ökar luftmotståndet rejält och höjer bränsleförbrukningen.
  • Var inte dumsnål när det gäller att tanka. Ett lägre bensinpris måste alltid ställas i relation till hur pass stor omväg du måste göra får att nå just den bensinmacken.
  • Etanol är i dagsläget billigare än bensin. Att låta bygga om bilen så att den går att köra på etanol behöver inte vara särskilt dyrt och du kan spara pengar i längden. Det är viktigt att göra en helhetsbedömning av situationen för att se om det är en bra affär eller ej.
  • Växla upp så tidigt som möjligt när du kör, eftersom det minskar bränsleförbrukningen.
  • Försöka planera din förd och hålla en jämn hastighet när du kör, men hänsyn till trafikreglerna och övrig trafik förstås. Att accelerera som en tok, panikbromsa, accelerera igen, och så vidare gör att man förbrukar mycket mer drivmedel än om man hade hållit en lugnare och jämnare fart.
  • Om möjligt och säkert, motorbromsa istället för att pedalbromsa.
  • Använd inte luftkonditioneringen av slentrian utan bara när den verkligen behövs. Att ha AC:n på ökar i snitt bränsleförbrukningen med 2-5 procent.

Ta hand om bilen

  • tvattaGenom att kontinuerligt pyssla om sin bil kan man förebygga många problem, och många av de problem som trots allt uppstår har man större chans att upptäcka på ett tidigt stadium när de är billigare att fixa och inte har hunnit orsaka en dominoeffekt av skador i bilen.
  • Istället för att slentrianmässigt ta bilen till märkesverkstaden eller närmsta bilmekaniker, ring runt och skicka e-post och fråga vad de kostar att få bilen servad.
  • En kall bil drar mer bränsle än en varm bil, så att använda sig av motorvärmare är en bra idé trots att motorvärmaren kostar en del i form av införskaffande och elektricitet. För att inte slösa på elektriciteten kan man skaffa en timer och använda den för att se till att motorvärmaren slås på 30 minuter innan man ska använda sig av bilen.
  • Spolarvätska behöver man fylla på regelbundet, men det finns ingen anledning att köpa färdigblandad spolarvätska för dyra pengar. Köp koncentrerad spolarvätska och blanda själv ut den med vatten.

Alternativ till att äga bil

  • Måste du äga en egen bil, eller skulle det fungera att vara medlem i en bilpool istället? Svaret på den här frågan beror väldigt mycket på vart man bor och hur man använder sin bil.
  • Måste du äga en bil, eller skulle du kunna klara dina transportbehov med hjälp av något annat fordon? En så kallad EU-moped på fyra hjul med kaross håller dig varm om vintern, torr när det regnar och fungerar för transporter av prylar som inte skulle fungera att släpa ombord på en vanlig tvåhjulig moppe. EU-mopeden är inte något som passar för den som ska långpendla i hög hastighet eller måste ha med sig hela stora barnaskaran till förskolan på morgonen, men om det är du och några matkassar som ska förflytta er i stadstrafik så är EU-mopeden definitivt ett prisvärt alternativ. Det går att köpa EU-mopeder som inte bara har säkerhetsbälte utan också krockkuddar.

Ha reklam på bilen

Det finns företag som förmedlar kontakt mellan privatbilister och företag som är villiga att betala för att få ha sin reklam på din bil. Hur mycket du får betalt per månad beror på flera faktorer, till exempel om du är villig att låta hela bilen lackas om.